Hőszivattyú

Az energia illetve annak felhasználása a mai világban egy nagyon fontos kérdéssé vált. Az energiafelhasználásnál az egyik legnagyobb tételt kitevő részt a háztartások esetében a fűtés jelenti, ami a mellékelt ábrán is látható – nagyságrendben 77%-ot tesz ki. Amennyiben a HMV-hez (háztartási melegvíz) szükséges energiával együtt számolunk, úgy egy lakás össz energiafelhasználásának majdnem kilencven százalékáról beszélünk, így ennek az energiatakarékossági megoldása mindig napirenden kell, hogy legyen.

Egy ilyen megoldást a hőszivattyús rendszerek kínálnak.

1998-tól foglalkozom a hőszivattyús témakörrel, és azóta rengeteg hőszivattyús beruházást volt módomban végigkísérni, főleg az oldal alján látható cégek berendezéseivel. Ezen berendezésekkel kapcsolatos kérdéseket igény esetén akár az üzemeltetővel is meg lehet vitatni, egy előzetes egyeztetést követően, ezáltal a leendő hőszivattyús rendszert felhasználó közvetlenül olyan személyektől kaphat információt, akik a hőszivattyús beruházási, illetve ezen a téren több évi üzemeltetési tapasztalattal is rendelkeznek.

A hőszivattyús beruházások a közhiedelem szerint drága beruházásokként vannak elkönyvelve. A hőszivattyús rendszereket ma még luxuskategóriaként lehet jellemezni, több okból is, elsősorban a magas műszaki tartalma miatt ez természetes, másfelől pedig, a magyar piacon még mindig egyedi megrendelésként működve, a beszerzési folyamat magas járulékos költségeket generál. Gyakorlati tapasztalatom ellenben azt bizonyítja, hogy az előbbieket bizonyos mértékig cáfolni lehet, mert amennyiben időben sikerül a tervezést elindítani és bizonyos alapkövetelményeket betartani, úgy, a beruházás összege nagyon nagy mértékben csökkenthető – és ezáltal más rendszerekkel versenyképes ajánlatok születhetnek.

Mivel nem vagyok egyik gyártó cég iránt sem elkötelezve, de nagyon sok céggel szoros kapcsolatot ápolok, sikerült mindig objektíven megítélnem, hogy az adott elvárásoknak mi a legmegfelelőbb megoldás. Ennek tükrében tudom a legjobb beruházási javaslatot megtenni, az adott feladatra több ajánlatot átnyújtani, melyből a megrendelő az igények, műszaki és gazdasági lehetőségek tükrében tud dönteni.

A hőszivattyú s rendszerekre támogatásokat is igénybe lehet venni, pályázati lehetőségekkel naprakészen tudom segíteni leendő megrendelőimet.
Hőszivattyú – referenciák